torsdag den 14. januar 2010

Effektiv slankekur

Spis fedtfattigt på den rigtige måde
Fedtfattig kost er blevet en populær måde at slanke sig på. Men der er stor forskel på, hvor meget man taber sig ved at spise fedtfattigt.

Overvægtige, der begynder at spise fedtfattigt, taber sig i gennemsnit godt 3 kg over nogle måneder. Nogle taber sig mere, og andre taber sig slet ikke på fedtfattig kost. Det betyder ikke, at fedtfattig kost ikke kan være en god måde at tabe sig. Det er bare ikke nok at skære ned på fedtet som eneste kostændring, hvis man vil smide mere end 2-3 kg. Man skal samtidig lave andre kostændringer og dyrke mere af den rigtige form for motion.

Det gælder om at spise fedtfattigt på den rigtige måde. Her er 6 tips, der optimerer dit vægttab på fedtfattig kost. Du kan spise dig mæt hver dag uden at bekymre dig om mængder og kalorier.

Spis fedtfattigt
Fedtfattig kost har lavere energitæthed og større volumen, så du hurtigere bliver mæt. Samtidig er det vigtigt, at kostens samlede fedtenergiprocent kommer under 30%, da det harmonerer bedre med kroppens kapacitet til at omsætte fedt. Erstat systematisk fedtkilderne i kosten med noget magert, der smager lige så godt. De største fedtkilder i kosten er fedtstof på brød, fedtstof til stegning og madlavning, mejeriprodukter (mælk og ost), kød og pålægsvarer, chips, kager og chokolade. Det er forskellig fra person til person, hvilke fedtrige produkter man konkret spiser for meget af.

Spis mere protein
Protein harmonerer bedre med kroppens stofskifte end fedt, og det er generelt en fordel at sammensætte kosten, så du får mindre fedt og mere protein. Undersøgelser bekræfter samstemmende, at protein ikke kun øger forbrændingen, men også mætter bedre end noget andet næringsstof. Som udgangspunkt er alle magre proteinrige fødevarer gode: F.eks. magert kød, mager fisk, fjerkræ uden skind, ost med max. 13% fedt, grønsager og fuldkornsprodukter.

Spis morgenmad
Morgenmaden er dagens vigtigste måltid, hvis man vil tabe sig. En solid fedtfattig og fiberrig morgenmad, der ligeledes indeholder godt med protein, gør, at appetitten fungerer bedre resten af dagen, man spiser automatisk mindre fedt og færre kalorier i det hele taget. Derudover øger morgenmad det fysiske og mentale energiniveau. Gode produkter på morgenbordet er f.eks.: Gaio o.a. fedtfattige yoghurter, fedtfattig mysli, havregryn og groft brød.

Spis mellemmåltider
Appetitreguleringen fungerer bedst med 3 hovedmåltider plus 2 mellemmåltider dvs. formiddag og eftermiddag. Når man har spist et mellemmåltid, kommer man ikke så let til at overspise af det efterfølgende hovedmåltid. Gode mellemmåltider er f.eks. frisk frugt eller groft brød.

Vælg mad med stort volumen
Der er stor forskel på, hvor mange kalorier forskellige fødevarer indeholder pr. 100 gram. Da man i høj grad er kodet ind til at spise en bestemt mængde (i volumen eller gram) mad hver dag, så kan man snyde kroppen for en hel del kalorier ved at erstatte koncentrerede kalorierige produkter med mindre koncentrerede produkter med større volumen. Det vil i praksis sige, at man skal spise flere grøntsager og friske frugter og færre sukker- og stivelsesrige produkter, flere magre mejeri- og kødprodukter, end fede varianter, og reducere fedtindholdet i supper og saucer.

Dyrk motion
Kostomlægning og motion fremmer gensidigt hinandens effekt på vægttab markant. Hver for sig virker de ikke speciel godt, men samlet er det virkelig noget, der kan rykke på kropssammensætningen, så fedtet smelter af sidebenene. Kom i gang med et godt motionsprogram, hvor du gradvist kommer i gang med et alsidigt motionsprogram. Hvis du er nybegynder, er det nok at gå eller cykle lange ture. Hvis du er i bedre form, skal der decideret konditions- og vægttræning på programmet.

Mange, der ikke taber sig nok, selvom de spiser fedtfattigt, dyrker for lidt motion og omvendt motionister, der stadigvæk har for meget fedt på kroppen, de spiser ikke rigtigt.

kilde: iform.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar